Nelligan kedvenc klubszendvicse
A csirkemell filéket megsózzuk és kevés olajon mindkét oldalát megsütjük, majd lecsöpögtetve félrerakjuk. A maradék zsírban a szalonnát ropogósra sütjük, majd lecsöpögtetjük. Megmossuk a salátát, majd ujjnyi széles csíkokra vágjuk. A paradicsomot és a tojást fölszeleteljük. A kenyérből pirítóst készítünk, majd forrón megkenjük majonézzel. A szalonna egyharmadát, az első négy megkent kenyérre terítjük, amire a vékonyan felszeletelt hús kerül. Kenyér, egyharmadnyi saláta, majd szalonna következik. Erre ismét kenyér kerül, amin a maradék saláta foglal helyet. A paradicsom és uborka szeletekkel valamint a főtt tojáskarikákkal beborítjuk, végül a szendvicseket egy-egy majonézes kenyérszelettel lezárjuk. Végül az emeletes kenyereket átlósan félbevágjuk és mindegyikbe egy-egy fogvájót szúrunk.
Henderson féle borjú sült
4 személyre
1 kg borjúhús, só és bors, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 paradicsom, 30 dkg spárga, 20 dkg csiperkegomba, vaj, 2 evőkanál földimogyoró-olaj, 4 dkg liszt, fél l marha- vagy borjúhúsleves, 2 evőkanál paradicsompüré, zöldfűszer, felaprózott metélőhagyma
A paradicsomokat tegyük egy pillanatra lobogó vízbe, így könnyen le tudjuk szedni a héját. Magozzuk ki és vágjuk kockákra.
A megtisztított és felkockázott húst fűszerezzük sóval, valamint borssal és fél óráig hagyjuk pihenni.
A spárgát blansírozzuk sós vízben, majd szűrjük le. A gombát pedig 5 perc alatt futtassuk meg a vajon.
A húst 20 perc alatt süssük meg az olajon, majd keverjük hozzá az összevágott hagymát és pároljuk 5 percig. Ezután dolgozzuk hozzá a lisztet, a levest, a paradicsompürét, a zúzott fokhagymát és a paradicsomot. Főzzük fel és takarékon pároljuk 1,5 óráig. Közben sóval és borssal ízesítsük. Ezután szűrjük le, a zafthoz pedig keverjünk 1 deciliter marhahúslevest és ezt a keveréket öntsük a húsra, a gombára, valamint a spárgára. A metélőhagymával szórjuk meg.
Fűszeres borjúsült Salerno módra
Hozzávalók;
1 kg borjúhús, 10 dkg szalonna, 1 tejföl, 1dkg reszelt citromhéj, izlés szerint gyömbér,fehérbors, szerecsendió,vegeta, só
Elkészítés:
A húst besózzuk és a citromhéjjal összekevert fűszerekkel alaposan befűszerezzük. Három órára hűtőbe rakjuk.
Egy serpenyőben a húst a szalonnán aranyszínűre pirítjuk, majd vegetát szórunk rá és felömtjük egy kevés vízzel. Fedő alatt puhára pároljuk.
Párolás közben a vizet folyamatosan pótoljuk.
Mikor kész van, leöntjük tejföllel majd sózzuk, borsozzuk.
Köretként sós vízben főtt burgonyát szolgálunk fel.
Klasszikus olasz borjúból készült étel, melynek már elnevezése is sokat ígérő (jelentése: ugorj a számba!). Más húsból is készíthetjük, de az eredeti római változat: borjúból, prosciuttoval, zsályával és Marsalával, vajon sütve készül. Évszaktól függően körítjük: salátával, zöldségekkel vagy burgonyapürével.
Hozzávalók 2-3 főre
6 szelet vékonyra kiklopfolt borjúszűz, zsályalevél (friss vagy szárított), 6 szelet prosciutto sonka, 25 g liszt, 20 g vaj, 2 evőkanál olívaolaj, egy kis csokor petrezselyem, 4 cl Marsala, 4 cl konyak, 8 cl (borjú) alaplé
Elkészítés:
A borjúszűz szeleteket meghintjük morzsolt zsályalevéllel és mindegyikükre egy prosciutto sonkát helyezünk. A szeleteket felgöngyöljük, összetűzzük és lisztbe forgatjuk.Egy nagyobb serpenyőben a 2 evőkanál olajat és a 20 g vajat felmelegítjük és hat göngyöleget belehelyezünk. Közepes hőmérsékleten készítsük, ne hevítsük túl, mert akkor a vaj elég. A tekercseket néhány percig sütjük, ekkor rászórjuk az apróra vágott petrezselymet, a húsokat jól beleforgatjuk, és 4 cl Marsala, majd ugyanennyi konyak következik, végül az alaplé fele. 5 perc alatt összeforraljuk és már kész is. A tekercseket lefedhető tálra szedjük, a serpenyőből a mártást ráöntjük.